Reprezentace nacionalismu ve vybraných médiích druhé republiky (1938-1939) - Bošková, Gabriela (Jihočeská univerzita, 2016)
Diplomová práce sleduje vybraná dobová periodika v období druhé republiky a jejich přístup k palčivým dobovým tématům především skrze bezprostřední názory a vyjádření jejich nejvlivnější či nejvýraznější osobnosti. V úvodu práce je krátce shrnuté dobové společensko-politické klima a nejdůležitější témata, jimiž se práce zabývá v další části. Práce je rozdělena na několik částí, přičemž nejzásadnější je část střední, v níž se objevuje analýza několika vybraných médií a jejich pohled na dobu, její vývoj a její největší události, témata a osobnosti. V závěru jsou jednotlivá periodika porovnána a zhodnocena.
Representation of Nationalism in Czech journals betwen thirties and forties of 20th Century
Keywords: druhá republika; mediální analýza; Ferdinand Peroutka; Venkov; Lidové noviny; Přítomnost; Právo lidu; Znova; Mnichovská dohoda; Milena Jesenská; Jaroslav Stránský; Národní politika