Charakterizace dvou zástupců multigenní rodiny jednodoménových Kunitz-inhibitorů z klíštěte Ixodes ricinus - Singerová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2011)
Dva nové geny, kódující 94AA dlouhé proteiny Monolaris 1 a Monolaris 2, byly izolovány z klíštěte Ixodes ricinus. Monolaris 1 je 8,1kDa velký protein, Monolaris 2 8,3kDa. Funkce proteinu Monolaris 1 byla testována s použitím RNA interference. Po injikaci dsRNA se daly samičky klíštěte Ixodes ricinus sát na morčata. Pro zhodnocení efektu utlumení genu byla změřena tělesná hmotnost, hmotnost vaječné snůšky a úmrtnost samic. V bakteriálním expresním systému byl připraven rekombinantní protein Monolaris 1 a po imunizaci králíka byly získány protilátky proti tomuto proteinu. Protilátky reagovaly s přibližně 190kDa velkým proteinem ve slinných žlázách, ováriích a střevě klíštěte, zatímco Monolaris 1 nebyl v slinách, slinných žlázách a dalších tkáních detekován.
Characterization of two members from the multigenic family of one-domain Kunitz-inhibitors from the tick Ixodes ricinus
Keywords: Ixodes ricinus; klíště; Kunitz inhibitory; imunologie; RNA interference; rekombinantní protein; polyklonální protilátky; Ixodes ricinus; tick; Kunitz inhibitor; immunology; RNA interference; recombinant protein; polyclonal antibodies