Využití lososového oleje ve výživě psů a možnosti zchutnění granulovaných krmiv - Houmaniová, Daniela (Jihočeská univerzita, 2018)
Cílem bakalářské práce bylo shrnout základní poznatky z výživy psů, pojednávající zejména o možnostech a technice krmení, nutričních potřebách jednotlivých kategorií psů, rozdělení krmiv a využití lososového oleje jako doplňku stravy. Dalším cílem bylo provést preferenční test za účelem zjištění atraktivity lososového oleje pro psy. Do pokusu bylo zařazeno celkem 265 psů různých plemen, věkových i hmotnostních kategorií. Psům byly současně předkládány dva vzorky hypoalergenního granulovaného krmiva, z nichž jeden vzorek byl obohacen přídavkem lososového oleje, volby psů byly zaznamenány a následně vyhodnoceny. Dle výsledků psi statisticky průkazně preferovali vzorky s přidaným lososovým olejem, a to v 63,6% případů. Z výsledků je patrné, že lososový olej častěji preferovali psi s vyšší aktivitou, mladí jedinci a senioři, tyto rozdíly však nebyly statisticky průkazné.
The use of salmon oil in the nutrition of dogs and possibilities of granulated feedstuffs to be tastier
Keywords: pes; výživa; krmivo; lososový olej; preferenční test; živiny; Dog; Nutrition; Feedstuff; Salmon Oil; Preferency Test; Nutrients