Vývoj zahraniční politiky České republiky ve vztahu k Ruské federaci - Papuláková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2013)
Předmětem mé bakalářské práce je nástiv vývoje zahraniční politiky tehdejšího Československa a současné České republiky ve vztahu k Sovětskému svazu a současné Ruské federaci. Cílem této práce je porovnání zahraničněpolitických vztahů před rokem 1989, kdy Československo bylo součástí SSSR a porovnání vztahů po vzniku samostatné České republiky v roce 1993. První část se zabývá obdobím od vzniku Československa až k Pražskému jaru. V druhé části je nástin zahraniční politiky ČSR, jakožto nejposlušnější země SSSR. Třetí část je věnována období převratu zahraniční orientace od roku 1989 až k roku 1993 k založení České republiky. 90. léta a zahraniční politika obou států je vyložena ve 4. části. V poslední 5. části jsou pak zmíněny nové směry a cíle česko-ruských vztahů v 21. století.
Development of Czech foreign policy in relation to the Russian Federation