Rozšíření a ekologie vatičkovitých hub v jižních Čechách - Jirsa, Aleš (Jihočeská univerzita, 2022)
Vatičkovité houby, zahrnující rody Tomentella, Odontia, Polyozellus, Pseudotomentella, Tomentellopsis a Amaurodon, představují skupinu převážně ektomykorhizních stopkovýtrusných hub z řádu Thelephorales. Jedná se o houby hojné zejména v lesních ekosystémech, avšak vytvářející obvykle málo nápadné plodnice, které se vyvíjejí skrytě pod ležícím organickým materiálem. Z tohoto důvodu jsou ekologické nároky a rozšíření jednotlivých druhů nedostatečně prozkoumané. Tato práce zahrnuje přehled druhů vatičkovitých hub, které byly doloženy z jižních Čech, společně s popisem jejich důležitých morfologických znaků. Na základě terénních dat k dokladovaným nálezům bylo zpracováno rozšíření jednotlivých taxonů v rámci dané oblasti a zároveň vyhodnocena jejich potenciální vazba na biotopy a ektomykorhizní dřeviny. Tato práce přináší první souhrnná data k výskytu vatičkovitých hub a jejich ekologii v jižních Čechách, která mohou být v budoucnosti použita pro přípravu checklistu.
Distribution and ecology of tomentelloid fungi in South Bohemia
Keywords: Basidiomycota; Thelephorales; tomentelloidní houby; jižní Čechy; mykobiota; Basidiomycota; Thelephorales; tomentelloid fungi; South Bohemia; mycobiota