Koncept smyslové aktivizace podle Lore Wehner jako jeden z novodobých přístupů v péči o seniory s onemocněním demencí - Šímová, Jiřina (Jihočeská univerzita, 2015)
Práce se zabývá Konceptem smyslové aktivizace od Lore Wehner jako jedním s novodobých přístupů v péči o seniory s onemocněním různými stupni demence. V úvodu jsou zmíněny kognitivní, tělesné a emoční změny, které jsou charakteristické pro stáří. Dále také změny sociálního zařazení seniora, hodnotového žebříčku a problémy s adaptací na nově vzniklé životní situace. Druhá kapitola je věnována domovům pro seniory a standardům sociální péče. V další části jsou popsány koncepty používané při aktivizaci seniorů, hlavní zřetel pak je kladen na Koncept smyslové aktivizace Lore Wehner, jeho principy a cíle. Bakalářská práce vede ke zhodnocení významu zmíněného konceptu v současné péči o seniory a jeho přínosu pro zlepšování kvality života seniorů postižených různými stupni demence.
Concept of Sensory activation - a modern approach in care of senior people suffering from dementia
Keywords: Stáří; demence; Alzheimerova choroba; péče o seniory; smyslová aktivizace; domov pro seniory; hodnoty ve stáří; potřeby seniorů; koncept péče.; Eldery; dementia; Alzheimer´s disease; care for seniors; sensory activation; seniors´ rest home; values in old age; the needs of seniors; care koncept.