EFEKTIVITA LÉČBY DROGOVĚ ZÁVISLÝCH A JEJICH SOCIÁLNÍ INTEGRACE. - Donnerová, Dominika (Jihočeská univerzita, 2009)
Zvolené, vlastní téma diplomové práce ''Efektivita léčby drogově závislých a jejich sociální integrace'' má v úmyslu přiblížit a pojmenovat životní styl závislých jedinců (v různých etapách léčby) jako první kroky k jeho snadnějšímu pochopení. Míří k akceptaci jejich sociální reality, kdy zde nejde o ambice popisovat téma v celém, širokém rozsahu ani vyslovovat všeobecně platné závěry. Odlišný stav vědomí lze navodit různými látkami, které na základě chemického působení mění fungování organismu. Psychoaktivní látky ovlivňují chování, vědomí nebo náladu jedince. Závislost je nekontrolované nutkání opakovat své chování bez ohledu na vzniklé důsledky. Dlouhodobé, problémové užívání drog způsobuje závislým postupné vyloučení ze společnosti. Pro úzdravu z drogové závislosti je nezbytné dosáhnout sociálního začlenění. Při pokusech o vstup na trh práce jsou potíže způsobené touto sociální exkluzí nejsložitější. Znevýhodňující faktory se v podstatě objevují ve všech dimenzích jejich životního stylu. Mnoho závislých zahájilo svou drogovou kariéru již před osmnáctým rokem svého věku. Někteří nezvládli dokončit své vzdělání, jejich vztahy s okolím bývají narušené, obvyklé jsou problémy se zdravím způsobené užíváním drog (jedná se z mnoha jiných o absenci či neuspokojivé bydlení, nevyvážená, nehodnotná strava, pití alkoholu, nedostatečná hygiena, infekce, neléčená onemocnění a.p.) Široká společnost tyto jedince odsuzuje a odmítá. Zdařilá abstinence delší než tři měsíce vytváří předpoklady pro další, déle trvající období bez drog užitečné pro změny v ostatních oblastech života. Ukazuje se ale, že abstinování od drog není samo o sobě spolehlivým ukazatelem dobré prognózy, pokud není provázeno dalšími, žádoucími změnami v oblasti vztahů, práce a sociálního zázemí. Proces doléčování představuje komplex sociálních služeb, které klient může využívat: poskytnutí chráněného bydlení, chráněného zaměstnání a pracovního poradenství až po ústavní nebo ambulantní psychoterapeutické programy. Jde o zvládání obtížných situací (po absolvování základní léčby), kdy se klient mnoho věcí učí, konfrontuje své poznatky i dovednosti z léčby s běžným životem a často se nemá kam vrátit pro zpřetrhané vazby s rodinou i dalšími, blízkými lidmi.
EFFEKCTIVENESS OF TREATMENT OF DRUG ADDICTS AND THEIR SOCIAL INTEGRATION.
Keywords: doléčovací centra; sociální integrace; následná; zvýšená péče; zaměstnání; sociální vyloučení; center of ambulatory care; social integration; follow - up care; employment; society exclusion