Práce s romskou mládeží v nízkoprahových zařízeních v Českých Budějovicích - Hrubý, Filip (Jihočeská univerzita, 2009)
Práce je zaměřena na specifika Romů, metodiku práce s romskou mládeží a její využití v českobudějovických nízkoprahových zařízeních pro děti a mládež.. První kapitola objasňuje, kdo to jsou Romové, jejich původ a stručnou historii. Druhá část charakterizuje specifika romského etnika a bariéry v jejich integraci do společnosti. Ve třetí kapitole jsou popsány klíčové prvky práce s romskou mládeží. Čtvrtá část práce je praktická a snaží se nastínit užívání této metodiky v praxi. Vychází z šetření pomocí dotazníků. Dotazníky vyplňovali pracovníci nízkoprahových zařízení pro děti a mládež v Českých Budějovicích, kteří s Romy přímo pracují.
Work with Gipsy Youth in ´Low-doorsil´Facilities in České Budějovice
Keywords: Rom; integrace; socializace; sociální vyloučení; diskriminace; identita; volný čas; metodika práce s romskou mládeží; nízkoprahové zařízení pro děti a mládež.; Gipsy; majority; minor; integration; socialization; specifics of Gipsies; social exclusion; discrimination; identity; leisure time; ´low-doorsill´ organizations for children and young people