Výuka angličtiny pro lidi s mentálním postižením - Nováková, Petra (Jihočeská univerzita, 2011)
Má diplomová práce se zabývá výukou anglického jazyka pro lidi s mentálním postižením. Teoretická část popisuje hlavní cíle projektu Vivace a seznamuje s Centrem sociálních služeb Empatie. Zabývám se zde popisem termínu mentální retardace, jednotlivými stupni mentální retardace, psychickými zvláštnostmi mentálně postižených jedinců a příčinami vzniku mentálního postižení. Další kapitoly jsou věnovány didaktickým metodám a zásadám, vhodným pro výuku mentálně postižených. Poslední kapitola se zabývá otázkou integrace. Praktická část detailně popisuje jednotlivé hodiny angličtiny a hodnotí jejich průběh. Cílem je popsat didaktické metody a zásady, vhodné pro práci s mentálně postiženými.
Teaching English to mentally impaired people
Keywords: projekt Vivace; mentální retardace; klasifikace mentální retardace; psychické zvláštnosti mentálně postižených osob; didaktické metody a zásady; integrace; Vivace project; mental disability; degrees of mental disability; psychical abnormalities in behaviour of mentally handicapped people; teaching methods and principles; integration