Analytické metody a controlling v podniku - Petráňová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem této diplomové práce je posoudit význam a úlohu analytických činností v podniku a controlling, jeho předmět a obsahové vymezení v podnikové činnosti, následně pak se zaměřením na finanční controlling. Nakonec na konkrétním podniku TSE s r. o. v Českých Budějovicích vyhodnotit jejich stávající využívané metody v návaznosti na zavedení nové verze informačního systému, popřípadě navrhnout zavedení nových postupů a zjištění jejich zefektivnění analytických činností pro podnik do budoucna. Obsahem práce je popis účetnictví podniku vedené v podnikovém programu spolu se zhodnocením zavádění jeho nové verze. Dále práce hodnotí controlling a jeho možnost zlepšení díky zpracovávání controllingových nástrojů prostřednictvím výpočetní techniky. Z hlediska finančního controllingu se práce věnuje hlavně provedení analýzy hospodářského výsledku podniku a vybraných ukazatelů finanční analýzy, které podávají obraz o hospodaření společnosti. V závěru jsou shrnuty přínosy zaváděné nové verze programu podniku, jak pro lepší zpracování a zhodnocení finanční situace podniku, ale také pro vedení controllingové činnosti. Jsou navržena opatření, která může podnik provést, než se změny programu projeví a zároveň doporučení pro vytvoření lepších podmínek k zavádění nových analytických metod.
Analytical methods and controlling in business activities
Keywords: analytické metody; finanční analýza; finanční controlling; účetnictví; analytical methods; controlling; financial analysis; accounting