Bezdomovectví u lidí se závislostmi - Bedanová, Nina (Jihočeská univerzita, 2022)
Moje bakalářská práce se zabývá tématem bezdomovectví, konkrétně se zaměřuji na bezdomovectví u lidí se závislostmi. V teoretické části se zabývám vymezením pojmu bezdomovec, faktory vyvolávajícími fenomén bezdomovectví, formami a příčinami bezdomovectví, historií, formami pomoci lidem bez domova např. pomocí různých neziskových organizací a státu, dále se zabývám závislostmi a to definicí, příčinami a typologií jednotlivých drog. V praktické části, která navazuje na teoretickou část, se zabývám výzkumem. V této části je popsán cíl výzkumu, metody výzkumu a výsledky výzkumu. Používám zde metodu kvantitativní. V závěru bakalářské práce se věnuji vyhodnocení hypotéz, které jsem ověřovala u klientů Armády spásy v Brně formou dotazníkového šetření. Tyto hypotézy se týkají závislostí u lidí bez domova.
Homelessness of people with addictions
Keywords: bezdomovectví; osoby bez přístřeší; sociální vyloučení; neziskové organizace; droga; drogová závislost; typologie drog; závislost na alkoholu; homelessness; homeless people; social exclusion; non-profit organizations; drug; drug addiction; types of drug; alkohol addiction