Výprava za hledáním jara - aktivity posilující environmentální cítění v předškolním vzdělávání - Jirková, Soňa (Jihočeská univerzita, 2022)
Bakalářská práce je zaměřena na environmentální výchovu v mateřské škole, zejména na aktivity, jež posilují environmentální cítění a zároveň se týkají jarního aspektu. Teoretická část se věnuje terminologii, významu environmentální výchovy a jejím metodám. Zmiňuje téma předškolního dítěte, a hlavně vztahu dítěte a přírody, způsoby realizace environmentální výchovy v mateřské škole a popis jarního aspektu v české přírodě. Praktická část aplikuje poznatky z teoretické části do praxe prostřednictvím týdenního tematického celku pod názvem Výprava za hledáním jara. Obsahuje průběh realizace programu, každodenní evaluaci a závěrečnou evaluaci s dětmi.
Expedition in search of spring - activities to strengthen environmental awareness in pre-school education
Keywords: environmentální výchova; terénní výuka; dítě předškolního věku; výukové metody venkovní výuky; vztah dítěte a přírody; jarní aspekt; evaluace; environmental education; field teaching; preschool child; teaching methods of outdoor teaching; spring aspect; the relationship between the child and nature; evaluation