Anglizismen im gegenwärtigen Deutsch und deren Rolle im DaF-Unterricht. - Stehlíková, Martina (Jihočeská univerzita, 2016)
Diplomová práce se zabývá problematikou anglicismů v současné němčině. Teoretická část pojednává o lingvistických aspektech anglicismů z fonetického, gramatického a lexikálního hlediska. Empirická část obsahuje korpus anglicismů vytvořený excerpcí internetového časopisu pro mládež YAEZ na onomasiologickém základě. Následuje korpusová analýza zvolených anglicismů, jejíž výsledky jsou na závěr zapracovány do didaktických materiálů. Cílem práce je provést korpusově podložený výzkum anglicismů a odhalit jejich možné využití ve výuce němčiny jako cizího jazyka. K ověření lexikálních a gramatických charakteristik zvolených slov jsou využity metody korpusové lingvistiky korpus DeReKo a jeho nástroj COSMAS II.
Anglicisms in the Contemporary German and its Role in the Teaching German as a Foreign Language
Keywords: anglicismus; korpus; korpusová analýza; přejaté slovo; cizí slovo; němčina jako cizí jazyk; didaktické materiály; anglicism; corpus; corpus analysis; loanword; foreign word; German as a foreign language; didactic material