Faktory ovlivňující celkový odtok vody z povodí i jeho jednotlivé složky - Moravcová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato bakalářská práce je orientována na celkový odtok vody z povodí. V první části je voda rozdělena na povrchovou, podpovrchovou a podzemní, dále je zde popisován oběh vody, hydrologická bilance, retence a akumulace vody a charakteristika hydrografické sítě v ČR. Jsou tu vypsány a vysvětleny složky odtoku a opatření ke snížení povrchového odtoku. V druhé části této práce jsou popsané metody separace jednotlivých složek odtoku, jako je např. CN-metoda, metoda Kliner a Kněžka, model SMODERP, model HYDROG, metoda GROUND a MGPM. Závěrem je vysvětleno, že nejen díky srážkám vzniká odtok vody z povodí, ale také pomocí funkcí geologických, pedologických, antropogenních a dalších faktorů.
Factors affecting the total outoff from the watershed and its individual components
Keywords: hydrologický cyklus; hydrologická bilance; odtok; metody separace základního odtoku; hydrological cycle; hydrological balance; outflow; methods of an elemental outflow rate separation