Autekologie lokální populace ještěrky zelené (Lacerta viridis) v Českém krasu. - Blažek, David (Jihočeská univerzita, 2013)
Ještěrka zelená (Lacerta viridis) je kriticky ohrožený druh. České populace jsou obvykle izolovány a mají nízkou genetickou variabilitu kvůli čemuž jsou zranitelné. Izolované populace jsou zajímavé; zvířata často žijí v suboptimálních podmínkách pro daný druh, obvykle v původním prostředí. V zájmu účinné ochrany druhů jsou morfologické, etologické a ekologické údaje nezbytné, stejně jako srovnání mezi populacemi tohoto charakteru; sledována byla konkrétní lokální poulace ještěrek a byly učiněny závěry a porovnání.
Autecology of local population of European green lizard (Lacerta viridis) in Český kras.
Keywords: Autekologie; ještěrka zelená; populace; ochrana; Autecology; european green lizard; population; conservation