Odkrývání uvězněného potenciálu ochrnutých pacientů pomocí technického prostředku Epoc Headset umožňující ovládat myslí počítač - Šram, Vlastimil (Jihočeská univerzita, 2011)
Cílem práce je prozkoumat možnosti EPOC Headset - zařízení sloužící k ovládání lidskou myslí a jeho využití v praxi. Ve spolupráci s Rehabilitačním ústavem v Kladrubech, pak vytipovat vhodné pacienty a metody jak toto zařízení využít. Student bude tedy navrhovat a řešit N-tice (postižení pacienta, možnosti HW, výběr vhodného SW, navržení metody užití, spolupráce s pacientem). Tyto N-tice včetně všech praktických zkušeností pak popsat v metodické příručce. Přínos pro pacienty, kteří v důsledku zranění míchy nebo onemocnění nervového systému neovládají své tělo by spočíval v pomoci alespoň do částečného návratu k běžnému životu, či v rozšíření možností využití jejich ?uvězněného potenciálu?. Pro práci je vyžadována znalost práce s informačními technologiemi, schopnost vstřebat novou problematiku, empatie, trpělivost a citlivý přístup k pacientům, cestování do Kladrub.
Unearthing imprisoned potential for paralyzed patients, using technical means theEpoc Headset allowing control computer by mind
Keywords: Zařízení na čtení myšlenek; Emotiv EPOC Headset; Rehabilitační ústav Kladruby; Brain computer interface; BCI; Emotiv EPOC Headset; Rehabilitation Institute Kladruby