Analýza krizové připravenosti vybraných obcí s rozšířenou působností na území Jihočeského kraje - Tůma, Jaroslav (Jihočeská univerzita, 2021)
Cílem diplomové práce je analyzovat krizovou připravenost vybraných obcí s rozšířenou působností na území Jihočeského kraje v krizových plánech obce s rozšířenou působností s pomocí statistického šetření s určením potřebných parametrů. V teoretické části jsou základní informace o problematice v krizovém managementu, krizovém řízení, krizových plánech a krizových událostech. Součástí teoretické části je i rozbor analýzy hrozeb, kde byl stanoven seznam typů nebezpečí s nepřijatelným rizikem, z nichž si obce s rozšířenou působností volí dle vlastní analýzy rizik události potenciální pro jejich správní obvod. Po vysvětlení pojmů a jejich propojení navazuje část praktická. V praktické části se nachází statistické šetření krizové připravenosti vybraných obcí s rozšířenou působností. Konkrétně se je jedná o Jindřichův Hradec, Dačice a Třeboň. Z krizových plánů byly vybrány 3 typy možných krizových událostí, jež poskytnou podklad pro výsledek. Jedná se o povodně, narušení dodávek pitné vody velkého rozsahu a o narušení dodávek elektrické energie velkého rozsahu. Zmíněné události byly rozděleny do několika částí a následně zhodnoceny pomocí vícekriteriální analýzy s určením váhy sledovaných parametrů. Výsledkem diplomové práce je analytické zhodnocení vybraných parametrů v krizových plánech vybraných obcí s rozšířenou působností. Výstupem praktické částí nebylo možno potvrdit hypotézu o neexistenci statistických rozdílů mezi krizovou připraveností vybraných obcí s rozšířenou působností. Autor tudíž tuto hypotézu zamítl.
Analysis of crisis preparedness of selected municipalities with extended powers in the South Bohemian Region
Keywords: krizová připravenost; obec s rozšířenou působností; krizová situace; crisis preparedness; municipality with extended powers; crisis situation