Stanovení kalprotektinu u pacientů s autoimunitní chorobou. - Zázvorková, Klára (Jihočeská univerzita, 2022)
Bakalářská práce se zabývá autoimunitními onemocnění GIT a laboratorním stanovením kalprotektinu metodou chemiluminiscence. V teoretické části jsem se zaměřila na jednotlivá onemocnění, jejich popis a možnosti léčby. Hlavní část práce je věnována laboratorní diagnostice kalprotektinu ze stolice. Statisticky jsem zhodnotila 300 vzorků. A dále jsem metodu porovnávala s dalšími metodami p-ANCA a ASCA.
Determination of calprotectin in patients with autoimmune disease.
Keywords: idiopatické střevní onemocnění; Crohnova choroba; ulcerózní kolitida; celiakie kalprotektin; chemiluminiscence; ASCA; ANCA; idiopathic bowel disease; Crohn's disease; ulcerative colitis; celiacs; calprotectin; chemiluminescence; ASCA; ANCA