Trestná činnost dětí a mladistvých na Teplicku - Rošlapilová, Jana (Jihočeská univerzita, 2009)
Diplomová práce se zabývá problematikou trestné činnosti dětí a mladistvých. Zaměřuje se především na teplický region a srovnání ústeckého kraje s celorepublikovou tendencí. V teoretické části jsou nejprve popsány důležitá témata spojená s touto problematikou, jako je legislativa a druhy opatření, pokud mládež spáchá provinění nebo čin jinak trestný. Dále je poukázáno na typické rysy kriminality mládeže a postoje společnosti, okrajová zmínka o příčinách kriminality a na závěr vytyčeny určité druhy kriminality specifické pro tuto mladou část populace. Na základě rozboru odborné literatury byly stanoveny tyto hypotézy: H1) Trestná činnost dětí a mladistvých je v teplickém regionu (v Ústeckém kraji) častější než v celorepublikovém průměru. H2) Chlapci páchají trestnou činnost častěji než dívky. H3) Nejrozšířenějším trestným činem mezi mládeží je počítačová kriminalita a nelegální stahování dat. Výzkum proběhl především analýzou statistik Policie ČR a dotazníkovou metodou na bázi self-reporu. Sběr dat probíhal na Základních školách v Teplicích i v nejrůznějších městech po celé České republice.
Crime Rates of Children and Adolescents in Teplice
Keywords: Dítě; Mladistvý; Trestná činnost; Legislativa; Struktura kriminality; Teplice; Ústecký kraj; Child; Teenager; Crime rates; Legislature; Structure of criminality; Teplice region; Ústí region