Monitoring výskytu virů SBV, SBPV a ABPV ve včelstvech na území ČR - Zlámalová, Aneta (Jihočeská univerzita, 2021)
V této diplomové práci se věnuji jednomu z aktuálních témat, a to celosvětovému úbytku včelstev. Včela medonosná čelí řadě faktorů, které ovlivňují její zdravotní stav, kondici a životaschopnost. Mezi tyto faktory patří mimo jiné i včelí viry, z nichž řada vyvolává virózu pytlíčkového plodu nebo včelí paralýzu ať už akutní či pomalou. Kvůli virovým onemocněním nemohou infikované včely plnit svoji roli v úlu a vzrůstající počet postižených včel může negativně ovlivnit celé včelstvo.
Monitoring the occurrence of SBV, SBPV and ABPV viruses in hives in the Czech Republic
Keywords: Včela medonosná; Virus akutní paralýzy včel; Virus pomalé paralýzy včel; Sacbrood virus; izolace DNA; PCR; Sekvenování; Honey bee; Acute bee paralysis virus; Slow bee paralysis virus; Sacbrood virus; DNA isolation; PCR; Sequencing