Analýza stáda skotu mléčného užitkového typu v podmínkách ekologického zemědělství - Vacek, David (Jihočeská univerzita, 2018)
Cílem bakalářské práce bylo zanalyzovat situaci v chovu dojného plemene holštýnského skotu chovaného na farmě v systému ekologického zemědělství. Práce byla zaměřena na mléčnou užitkovost dojnic, na ukazatele reprodukce a na vlivy ovlivňující tyto ukazatele. Sledované období zahrnovalo rok 2016. Do hodnocení bylo zařazeno 53 kusů plemenic holštýnského plemene a jejich kříženců. Délka mezidobí byla posuzována u 43 plemenic, průměrná délka činila 428,5 dní. Strukturu stáda podle roků narození plemenic tvořily z 20,75 % plemenice narozené v roce 2013. Při prvním otelení dosahovaly plemenice 30,4 měsíců. Podle laktace bylo nejvíce dojnic na 2. laktaci, tj. 24,53 %, nejméně pak na 10. laktaci, tj. 1,88 %. Průměrná dojivost na krávu za den byla nejvyšší v měsíci květnu a to 24,5 kg a nejnižší v měsíci listopadu a to 15,3 kg. Průměrná dojivost za den byla 20,96 kg mléka a roční byla 6392,8 kg mléka. Průměrný obsah tuku v mléce byl 4,03 % a průměrný obsah bílkovin 3,36 % v mléce od všech plemenic. Průměrný počet somatických buněk byl 152500 v 1 ml mléka a průměrný celkový počet mikroorganismů byl 21830 mikroorganismů v 1 ml mléka.
Analysis of the bovine herds of the dairy of a commercial type in the conditions of organic farming
Keywords: holštýnský skot; reprodukce; užitkovost; ekologické zemědělství; Holstein cattle; reproduction; performance; organic farming