Ošetřovatelský management hematoonkologických pacientů s poškozením dutiny ústní - Hrůza, Pavel (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato bakalářská práce se zabývá jednou z častých komplikací při cytostatické či radioterapeutické léčbě. Jedná se o orální mukozitidu, která pacientovi ztěžuje život a stává se pro něj ve všech směrech diskomfortní. Práce je rozdělena na část teoretickou, kde jsou popsána základní hematoonkologická onemocnění včetně jejich léčby a komplikací, a část empirickou, která zkoumá ošetřovatelskou péči a ostatní aspekty práce sester s pacienty s uvedeným onemocněním. Cíli bakalářské práce bylo zjistit specifika ošetřovatelské péče u pacientů s postižením dutiny ústní v souvislosti s hematoonkologickou léčbou, možnosti prevence i farmakologické léčby mukozitidy u hematoonkologických pacientů. V rámci empirické části bylo provedeno kvalitativní výzkumné šetření formou polostrukturovaných rozhovorů. Výzkumný vzorek byl zvolen záměrným výběrem a tvořilo ho osm sester pracujících na hematologicko-onkologickém oddělení fakultní nemocnice v Plzeňském kraji. Získané rozhovory byly zpracovány technikou otevřeného kódování pomocí metody tužka a papír. Při vyhodnocování rozhovorů s respondenty bylo vytvořeno 7 kategorií, které byly dále rozpracovány dle jejich zaměření. Některé kategorie jsou rozděleny do několika podkategorií. Z výsledků vyplývá, že ošetřovatelská péče o hematoonkologické pacienty není vždy totožná, záleží na vybrané cytostatické léčbě. Nicméně důkladná a pravidelná hygiena dutiny ústní je důležitá nejen v prevenci, ale také při léčbě a celkové péči. Jedním z nejčastějších preventivních opatření je dle respondentů kryoterapie a vhodné stravování. K hlavním úlohám sestry při péči o pacienty s mukozitidou patří edukace.
Nursing management of hemato-oncological patients with damage to the oral cavity
Keywords: hematoonkologie; chemoterapie; leukemie; mukozitida; ošetřovatelská péče; sestra; hematology oncology; chemotherapy; leukemia; mucositis; nursing care; nurse