Úloha porodní asistentky v edukaci žen s gestačním diabetem mellitus - Perníková, Hana (Jihočeská univerzita, 2010)
Gestační diabetes mellitus je porucha tolerance sacharidů, která je poprvé diagnostikována v těhotenství a po porodu většinou mizí. Protože nediagnostikovaný gestační diabetes mellitus může mít vliv na plod a následné porodní a poporodní komplikace, vzniklé diabetickou fetopatií novorozence, je nutný aktivní screening gestačního diabetu v těhotenství. Léčba gestačního diabetu pomocí diety nebo nízkých dávek inzulínu je úspěšná jedině tehdy, když je žena správně a soustavně edukována. Bakalářská práce Úloha porodní asistentky v edukaci žen s gestačním diabetem mellitus měla za úkol zjistit, jakým způsobem se porodní asistentky účastní edukace žen s gestačním diabetem. Metoda výzkumu byla kvalitativní. Výzkum byl veden metodou nestandardizovaných rozhovorů s porodními asistentkami pracujícími u žen s gestačním diabetem a skupinou žen s gestačním diabetem. Byly stanoveny 4 cíle výzkumu a 5 výzkumných otázek. Rozhovory proběhly během února a března 2010 ve vybraných nemocnicích v České republice. Rozhovory prováděné s ženami s gestačním diabetem ukázaly rozdílnost účasti porodní asistentky na procesu edukace. Ženy, které nebyly během těhotenství hospitalizovány, získaly jen minimum informací od porodních asistentek. Edukaci v tomto případě zcela převzala diabetologická poradna. Ženy, které byly v těhotenství alespoň jednou hospitalizovány, vnímaly porodní asistentky jako edukátorky, na které se mohou obrátit. Z edukačních pomůcek využívají porodní asistentky pouze textové materiály. Internetové stránky nedoporučovala žádná. K edukačním metodám porodních asistentek patřilo vysvětlování, instruktáž a rozhovor. Porodní asistentky vycházejí při sestavování stravovacího plánu pro ženy s gestačním diabetem z vlastních zkušeností nebo edukačních materiálů poskytovaných diabetology. Výsledky výzkumu ukazují, že porodní asistentky hodně spoléhají na edukaci ženy v diabetologické poradně. Z informací, které byly získány z rozhovorů s porodními asistentkami z jiných nemocnic, jsem vytvořila edukační leták ženy s gestačním diabetem. Tento leták může sloužit v nemocnici v porodnické ambulanci jako edukační pomůcka. Porodní asistentka tak může ženě poskytnout tak důležité první informace po sdělení diagnózy, které ženě pomáhají překlenout dobu, než navštíví diabetologickou poradnu.
Midwife´s role in edukation of women with gestacional diabetes mellitus
Keywords: dieta; edukace; gestační diabetes; porodní asistentka; těhotná; education; diet; gestacional diabetes; midwife; pregnant women