Zaměstnanost v České republice z pohledu Strategie Evropa 2020 - Crkvová, Denisa (Jihočeská univerzita, 2013)
Tématem této práce je analýza situace zaměstnanosti členských států Evropské unie ve srovnání s Českou republikou a vyhodnocení nabídky volných pracovních míst vybraných profesí v Evropské unii, Norsku, Islandu Lichtenštejnsku a Švýcarsku. V teoretické části práce je věnována pozornost Evropské strategii zaměstnanosti a stěžejním dokumentům Evropské unie týkající se nezaměstnanosti a řešení problémů pracovního trhu, zejména Lisabonské strategii a Strategii Evropa 2020. V práci je nastíněna problematika nezaměstnanosti, včetně jejích druhů a charakteristik, psychických a sociálních důsledků ztráty zaměstnání a dále míra nezaměstnanosti a způsoby jejího vypočítání. Závěrečná kapitola se zaměřuje na EURES ? Evropský portál pracovní mobility. Výsledkem práce je vyhodnocení zaměstnanosti v EU dle několika kritérií a komplexní analýza požadavků evropských zaměstnavatelů na konkrétních deset profesí.
Employment in the Czech Republic in the view of Europe 2020 Strategy
Keywords: Strategie Evropa 2020; Zaměstnanost v Evropské unii; Nezaměstnanost; EURES - Evropský portál pracovní mobility; Požadavky zaměstnavatelů na pracovní pozice; Europe 2020 Strategy; Employment in the European Union; Unemployment; EURES - The European Job Mobility Portal; The requirements of employers for jobs