Analýza vztahů ekonomických jevů a politické stability - Jaklová, Kamila (Jihočeská univerzita, 2019)
Politické strany při své volební strategii využívají jako jeden z argumentů ekonomickou situaci státu. Cílem práce je porovnat míru významnosti vývoje ekonomické stability vybraných evropských států s dopadem na rozhodování voličů. Vybrané ekonomické ukazatele, jako jsou hrubý domácí produkt, nezaměstnanost, inflace, daň z příjmu fyzických osob, saldo importu a exportu a zadluženost jsou porovnávaný s dopadem na rozhodování voličů metodou Logistická regrese. Na základě této metody lze určit míru vlivu jednotlivých ekonomických ukazatelů na politickou stabilitou vybraných států. Shromážděná data, která jsou použita v této práci, vychází z veřejně dostupné databáze Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) v časové řade 2007-2017.
Relation between Economic Situation and Political Stability
Keywords: veřejná volba; OECD; makroekonomické ukazatele; logistická regrese; public choice; OECD; macroeconomic indicators; Logistic Regression