Španělská přísloví (klíčové slovo lidské tělo) a jejich české ekvivalenty - Vrabcová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2011)
Cílem bakalářské práce je vystihnout vlastnosti vybraných přísloví a provést rozbor sesbíraného materiálu (351 přísloví). V teoretické části se přísloví nejprve klasifikuje podle formy a významu a poté se charakterizují jeho specifické rysy. V praktické části se analyzuje přísloví ze vzorku, provádí se rozbor zaměřený na syntax, sémantiku s českými ekvivalenty a četnost užívání jednotlivých přísloví v současné španělštině podle korpusu CREA.
Spanish proverbs (keyword human body) and their Czech equivalents
Keywords: španělská přísloví; české ekvivalenty; části lidského těla; syntax; intonace; elipsa přísudku; juxtapozice; sémantika; interpretace; korpus CREA; Spanish proverbs; Czech equivalents; parts of human body; syntax; intonation; ellipsis of predicate; juxtaposition; semantics; interpretation; corpus CREA