Názory veřejnosti na domácí násilí - Vornayová, Irena (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou domácího násilí. Domácí násilí lze považovat za jednu z nejrozšířenějších a nejskrytějších forem násilí v naší společnosti. Vyskytuje se možná všude okolo nás a netýká se jen žen, ale i mužů a stále častěji se objevují případy domácího násilí páchaného na dětech a seniorech. Cílem práce bylo zjistit názory a postoje veřejnosti na domácí násilí, protože i to, jaké stanovisko k této stále aktuální a závažné problematice společnost zaujímá a do jaké míry je informována, má vliv na včasné odhalení a následné řešení případů domácího násilí. V teoretické části bakalářské práce jsou shrnuty základní informace o tom, co je to domácí násilí, jeho znaky, formy, dynamika, předsudky a mýty. Jsou zde stručně popsány ohrožené osoby a osoby násilné a také příčiny a prevence domácího násilí. Pomoci obětem domácího násilí je věnován závěr teoretické části a to výčtem pomáhajících institucí a organizací a přehledem současné legislativy ČR, která se k této problematice vztahuje. Ve výzkumné části bakalářské práce byly na základě cílů stanoveny dvě hypotézy. Hypotéza č. 1 "Veřejnost vnímá domácí násilí jako soukromou záležitost, do které nelze zasahovat", a hypotéza č. 2 "Veřejnost není o možnostech pomoci obětem domácího násilí informována". Výzkumné šetření pro účel bakalářské práce probíhalo metodou kvantitativního výzkumu a bylo uskutečněno v lednu 2014. Při sběru dat byl použit průzkum veřejnosti ve vybrané lokalitě, kterou je Vltavotýnsko. Průzkum probíhal technikou dotazníkového šetření. Výzkumný vzorek tvořilo 400 respondentů, kteří byli osloveni náhodným výběrem. Jediným kritériem pro vyplnění dotazníku bylo dovršení plnoletosti. Ze 400 rozdaných dotazníků se jich vrátilo 337, což je více jak 80 ti procentní návratnost. Dotazník v bakalářské práci byl sestaven na základě poznatků z odborné literatury a obsahoval základní informace, které by veřejnost měla o domácím násilí vědět. Otázky v dotazníku byly rozděleny do dvou částí. První část zjišťovala informovanost respondentů o domácím násilí a druhá část informovanost respondentů o možnostech pomoci obětem domácího násilí. Odpovědi na otázky byly nejprve zpracovány do tabulek a grafů pomocí tabulkového editoru Microsoft Excel. Následně pak, s ohledem na skutečnost, že je převážná většina údajů získaných dotazníkovým šetřením kategoriální povahy, byly pro statistické hodnocení zvoleny adekvátní metody. Statistická analýza výsledků šetření byla uskutečněna v programu SPSS. Z výzkumného šetření vyplynulo, že veřejnost na Vltavotýnsku je poměrně dobře informována o tom, co je to domácí násilí a jen malé procento dotázaných vnímá domácí násilí jako soukromou záležitost. Tudíž hypotéza č. 1 "Veřejnost vnímá domácí násilí jako soukromou záležitost, do které nelze zasahovat", nebyla potvrzena. Naopak o možnostech pomoci obětem domácího násilí, na koho se obrátit s žádostí o pomoc, když oni sami se stanou obětí domácího násilí nebo jsou o pomoc požádáni, veřejnost dostatečně informována není, to znamená, že hypotéza č. 2 "Veřejnost není o možnostech pomoci obětem domácího násilí informována", potvrzena byla. Dále se z výsledků dotazníkového šetření ukázalo, že určitý vliv na informovanost, postoje a názory na danou problematiku má vzdělání respondentů, jejich věk, místo kde žijí a zda se jedná o muže či ženy. Tato práce může být použita jako informační, případně vzdělávací materiál pro laickou veřejnost a tím přispět k její větší informovanosti o problematice domácího násilí a získaná výzkumná data mohou posloužit k osvětové činnosti institucím, které poskytují pomoc obětem domácího násilí.
Public Opinion on Domestic Violence
Keywords: domácí násilí; ohrožená osoba; násilná osoba; institut vykázání; intervenční centrum; názory a postoje veřejnosti; domestic violence; person in danger; violent person; institute of reporting; intervention center; opinions and attitudes of the public