Pěstování Ostropestřece mariánského (Silybum marianum L. Gaertn.). Obsah biologicky aktivních látek a jejich využití - Hofírek, Pavel (Jihočeská univerzita, 2015)
Ostropestřec mariánský [(Silybum marianum) L. Gaertn] patří mezi nejdéle známé léčivé rostliny, popisované již ve 4. stoletím před Kristem. V první části mé práce jsem se zabýval studiem technologie pěstování této léčivé rostliny. Ostropestřec mariánský obsahuje biologicky aktivní látky. Hlavními účinnými látkami jsou silybin, silydianin, isosilybin, silychristin, označované jako silymarinový komplex, a taxifolin. Tyto látky mají hepatoprotektivní vliv na jaterní tkáň. Charakteristice, některým metodám stanovení účinných látek a farmakologickým účinkům jsem se věnoval v druhé části mé práce. Obsah účinných látek lze ovlivnit jak technologií pěstování, tak aplikací elicitorů. Této problematice a současnému využití rostliny v humánní medicíně, potravinových doplňcích a krmivářství se věnuji v závěru.
Growing Milk thistle (Silybum marianum L. Gaertn.) The content of biologically active substances and their use
Keywords: Silybum marianum; silymarin; flavanolignany; hepatoprotektivita; elicitory; Silybum marianum; silymarin; flavanolignans; hepatoprotective; elicitors