Zbarvení těla u potápníkovitých brouků: variabilita a možné funkce - Hokrová, Monika (Jihočeská univerzita, 2014)
Úkolem práce bylo vytvořit fotografickou databázi vybraných druhů potápníků (Coleoptera: Dytiscidae) a pomocí analýzy obrazu charakterizovat množství a velikost skvrn. Analyzováno bylo celkem 52 různých druhů potápníků zařazených do 4 skupin. Skupiny byly vytvořeny na základě ekologické charakteristiky potápníků dle Katalogu vodních brouků České republiky. Výsledky této práce potvrdily tvrzení, že zbarvení dospělých potápníků souvisí s habitovými preferencemi v přírodě.
Color of Body by Dytiscidae: Variability and Possible Function
Keywords: Potápníci; zbarvení; mimikry; analýza; fotogrfická databáze.; photographic database; diving beetles; analysis; mimicry; coloration.