Forming Identity in Jennifer Egan's Novels - Kouklíková, Tereza (Jihočeská univerzita, 2021)
Diplomová práce se zaměřuje na otázku identity a jejího formování v románech současné americké autorky Jennifer Eganové. Nejprve charakterizuje pojetí identity v literatuře ve vztahu k literárním postavám a vymezuje tento termín jako takový. Dále se soustředí na zasazení konceptu identity do jednotlivých literárních období s důrazem na kontext, ve kterém si autorka budovala kariéru úspěšné spisovatelky a v němž přetrvává na straně jedné dědictví postmodernismu a na straně druhé nastupuje současný novelistický proud, jenž je někdy nazýván "post-posmodernismem". V praktické části se práce zabývá konkrétními romány Eganové, Look at Me, The Keep, A Visit from the Goon Squad a Manhattan Beach, a skrze podrobnou analýzu ukazuje, jak v nich s tímto konceptem pracuje. Za pomoci intepretace se snaží postihnout podstatu identit postav, existuje-li, a částečně odpovědět tak i na to, jakou povahu má dnešní americká tvorba.
Forming Identity in Jennifer Egan's Novels
Keywords: Jennifer Egan; post-postmodernismus; identita; self; čas; paměť; technologie; současná americká literatura; Jennifer Egan; post-postmodernism; identity; self; time; memory; technology; contemporary American literature