Vliv pesticidů na hematologický a biochemický profil ryb - Dort, Hynek (Jihočeská univerzita, 2009)
Cílem práce bylo zhodnotit vliv pesticidů na bázi triazinů (účinná látka metribuzin) a pyrethroidů (účinná látka bifenthrin) na kapra obecného (Cyprinus carpio) na základě výsledků testu akutní toxicity a výsledků hematologického a biochemického vyšetření plazmy. Hodnota 96hLC50 pro přípravek Sencor 70 WG (s účinnou látkou 70% metribuzinu) byla 250,2 mg.l-1. U kapra obecného po 96h expozici v koncentraci 250,2 mg.l-1 Sencoru 70 WG došlo k významnému snížení (p<0,01) celkových bílkovin, triglyceridů, laktát dehydrogenázy, anorganického fosfátu, hodnot hemoglobinu, hematokritové hodnoty, středního objemu erytrocytu, počtu leukocytů. a významnému zvýšení (p<0,01)glukózy, amoniaku a vápníku. Hodnota 96hLC50 pro přípravek Talstar 10 EC (s účinnou látkou 100 g.l-1 bifenthrinu) byla 57,5{µ}g.l-1. U kapra obecného po 96h expozici v koncentraci 57,5{µ}g.l-1 Talstaru 10 EC došlo k významnému zvýšení hodnot (p<0,01) u glukózy, amoniaku a aspartát aminotransferázy. Pesticidní přípravek na bázi triazinů Sencor 70WG byl zařazen mezi přípravky, které můžou vyvolat dlouhodobé nepříznivé účinky ve vodním prostředí. Pesticidní přípravek na bázi pyrethroidů Talstar 10 EC byl zařazen mezi přípravky, které jsou vysoce toxické pro ryby.
Effects of pesticide on haematological and biochemical blood profile on fish
Keywords: Triaziny; Pyrethroidy; Kapr obecný; Akutní toxicita; Biochemický profil; Hematologický profil