Projekce osobnostních rysů v písmu - Kučera, Dalibor (Jihočeská univerzita, 2007)
Diplomová práce s názvem ''Projekce osobnostních rysů v písmu" představuje osobitý a do jisté míry nevšední pohled na psychologické aspekty vytváření rukopisného materiálu a na formální i praktické předpoklady aplikace grafologické metody. Konkrétní výstupy práce zahrnují zejména definici původních východisek a postupů, umožňujících systematické zpracování významových potenciálů specifických rysů v písmu, jejich dokumentaci, vyhodnocení a následnou konfrontaci získaných závěrů s výsledky jiných diagnostických metod, v tomto případě s výsledky pětifaktorových osobnostních inventářů NEO-FFI a NEO-PI-R (administrované ve verzi pro sebeposouzení). Pro tento účel byl připraven třífázový plán výzkumného šetření, tzv. výzkum PORP, a zároveň vytvořena originální metodika rozboru rukopisu s názvem PORP-GRAF. První fáze výzkumu se zúčastnilo 97 studentek a studentů pedagogické fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, dalších dvou fází pak 10 vybraných studentů. V průběhu výzkumu byly administrovány celkem tři testové sady, PORP-NEO/FFI, PORP-NEO/PIR a PORP-GRAF. Kontakt s probandy byl realizován osobou zprostředkovatele. Vyhodnocování testových materiálů probíhalo izolovaně, ve vzájemné nezávislosti. Přestože závěry výzkumu poukázaly na schopnost metodiky vytvořit reprezentativní osobnostní profil pisatele, nepotvrdily širokou shodu s výsledky administrovaných inventářů.
Projection of personality traits in handwriting
Keywords: psychologie; grafologie; rukopis; písmo; projekce; rys; osobnost; sebepojetí; osobnostní faktor; osobnostní profil; psychology; graphology; handwriting; script; projection; trait; personality; self-concept; factor of personality; profile of personality