Výchova mládeže ve fotbalovém klubu Dukla Praha - Švec, Martin (Jihočeská univerzita, 2017)
Hlavním výzkumným cílem této práce je zjistit, jak korespondují záměry činností fotbalového klubu Dukla Praha v oblasti výchovy mládeže s realitou. Teoretická část práce se zabývá edukačním prostředím v kontextu fotbalového klubu. Dále analýzou klubových dokumentů a rozhovorů s trenéry za účelem zjištění, jaké cíle výchovy tyto zdroje deklarují. Praktická část obsahuje výsledky pozorovaní výchovné reality a porovnání těchto výsledků s cíli výchovy, které byly klubem a trenéry deklarovány. Bylo zjištěno, že tyto cíle výchovy korespondují s pozorovanou realitou v plné míře. Klub preferuje osobnostní rozvoj hráčů a jejich radost ze hry před kladením přílišného důrazu na výsledek zápasu. Výchova mládeže v FK Dukla Praha staví na předpokladu, že pokud chce z jedinců vychovat dobré sportovce, musí zároveň vychovávat silné osobnosti.
Youth Training in Dukla Praha Football Club
Keywords: cíle výchovy; Dukla Praha; edukační prostředí; fotbal; fotbalový klub; He- Art koučink; koncepce; mládež; osobnostní rozvoj; pozorování; výchova; educational aims; Dukla Praha; educational environment; football; football club; He-Art coaching; conception; youth; personality development; observation; education