Faktory ovlivňující úspěšnost veřejných sbírek v Jihočeském kraji - Škodová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato práce popisuje veřejné sbírky pořádané od roku 2001 do roku 2015 v Jihočeském kraji. Konkrétně se zabývá tím, kdo sbírky pořádá a za jakým účelem. Vyzdvihuje nejdůležitější kritéria ovlivňující jejich úspěšnost a faktory, které k úspěšnosti sbírky vedou. Cílem práce je zjistit, jak je pro přispěvatele důležitý účel sbírky, tedy zda jsou ochotni finančně pomoci potřebnému člověku ze svého okolí, organizaci, pomáhající dětem, handicapovaným osobám či seniorům? Zda lidé přispívají na ochranu památek, nebo raději pomohou financovat péči o opuštěná zvířata? Jakou roli hraje u veřejných sbírek touha dárce zviditelnit se, či jen příležitost se pobavit? Zaměřila jsem se na veřejné sbírky jako jednu z nejužívanějších sociálních opor, abych zjistila, zda v posledních letech této pomoci v Jihočeském kraji mezi lidmi přibývá, či naopak. Zkoumám, zda finanční částky získané pomocí sbírek rostou nebo klesají. Při zjišťování těchto cílů jsem použila kvantitativní metody, konkrétně sekundární analýzu. Hlavním zdrojem dat pro práci bude registr veřejných sbírek Jihočeského kraje. Představila jsem zde konkrétní sbírky, které se v Jihočeském kraji pořádaly a pořádají, jejich srovnáním a vyhodnocením jednak z pohledu četnosti, účelu a okruhu přispěvatelů, ale především z pohledu jejich úspěšnosti.
Factors Influencing the Success of Public Collections in the South Bohemian Region
Keywords: Veřejné sbírky; sociální opora; finanční pomoc.; Public fund-raising; Social support; Financial help.