Vyhodnocení přirozené reprodukce bažanta obecného ve vybraných bažantnicích LZ Židlochovice, LČR, s.p. - Vlach, Marek (Jihočeská univerzita, 2007)
Studie se zabývá sledováním přirozené reprodukce bažanta obecného v bažantnici LČR,s.p. Jedním z cílů práce bylo posouzení bažantnice a vhodnosti jejích stávajících přírodních podmínek ve smyslu vyhlášky č.7/2003 Sb. pro chov bažantů. Prostředí bažantnice vyhovuje požadavků stanoveným vyhláškou. Dalším cílem byl monitoring toku bažantích kohoutů s následnou analýzou a vyhodnocením schopnosti reprodukce bažantích slepic. Bylo zjištěno, že přirozená reprodukce bažantí populace ve sledované bažantnici je velmi nízká. Hlavními příčinami je vysoký predační tlak a snížená schopnost hnízdění u slepic pocházejících z umělého odchovu.
The evaluation of natural reproduction of the red-necked pheasant (Phasianus colchicus) in the pheasantry owned by the forest-empire Židlochovice, LČR, s.p.
Keywords: bažantnice; bažant obecný; bažantí kohouti; bažantí snůšky; pheasantry; red-necked pheasant; pheasant cocks; pheasants´nests