Evidence dávkových parametrů na radiodiagnostických pracovištích - současný stav - Mrázová, Monika (Jihočeská univerzita, 2014)
Teoretická část práce se zabývá charakteristikami ionizujícího záření. Vysvětluje interakce ionizujícího záření s hmotou a buňkami. Pozornost je také věnována mechanismu poškození buněk lidského těla. Jsou zde vyloženy základní principy v systému radiační ochrany. V práci je popsána funkce ionizační komory, jako nejčastějšího zařízení, které se využívá v dozimetrii ionizujícího záření. Nemalá část je věnována vzorečkům, které se rutinně využívají ke stanovení efektivních dávek. Je zde vysvětlen základní ukazatel obezity, body mass index, který má významný vliv na dávku, kterou pacient obdrží během vyšetření. V závěru teoretické části práce jsou zmíněny nemocniční informační systémy a programy, které nově nabízejí firmy pro evidenci dávkových parametrů na radiodiagnostických pracovištích. Nedílnou součástí je také legislativa, která evidenci dávkových parametrů upravuje, nejen v rámci České republiky, ale také v Evropské unii. Praktická část této bakalářské práce poskytuje srovnání dvou radiodiagnostických pracovišť. Dále byla v rámci praktické části bakalářské práce provedena analýza poskytnutých dat z databáze z Radiodiagnostického oddělení Fakultní nemocnice Plzeň Bory. Z důvodu stoupajícího počtu vyšetření výpočetní tomografií, bylo vybráno 20 nejvíce dávkově náročných vyšetření. Bylo zjišťováno, o jaká vyšetření se jednalo a co mohlo zapříčinit takto vysokou dávku.
Records of dose parameters in radiodiagnostic workplaces - contemporary state
Keywords: ionizující záření; dozimetrie; radiační ochrana; nemocniční informační systém; databáze; ionizing radiation; dosimetry; radiation protection; hospital information system; database