Analýza kvality pitné vody v jižních Čechách - Vránek, Ivo (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem diplomové práce bylo porovnání ukazatelů pitné vody ve vybraných oblastech jižních Čech. Sledovaným obdobím byl leden 2012 prosinec 2014. Sledovanými parametry byly Mikrobiologické ukazatele (Escherichia coli, koliformní bakterie, počty kolonií při 22°C, počty kolonií při 36°C), Organoleptické ukazatele (barva, zákal, pach, chuť), Fyzikální a chemické ukazatele (amonné ionty, dusičnany, dusitany, chemická spotřeba kyslíku, chloridy, konduktivita, mangan, pH, sírany, vápník a hořčík, železo). Z celkového souboru 1165 dat překračovalo limit 23 hodnot (1,97%), při vyhodnocení všech sledovaných ukazatelů jakosti (mikrobiologické, organoleptické, fyzikální a chemické). Při hodnocení mikrobiologických ukazatelů, překročilo limity 6 hodnot (1,97%), z celkových 304 údajů. U organoleptických ukazatelů překročila limit 1 hodnota (0,44%), z celkových 227 údajů. Při hodnocení fyzikálních a chemických ukazatelů, překročilo limit celkem 16 hodnot (2,52%), z celkového počtu 634 údajů. Celkem tedy 23 hodnot nevyhovuje stanoveným limitům uvedených Vyhláškou č. 252/2004 Sb. a předpisům EU. Jedná se o hodnoty ukazatelů - počty kolonií při 22°C, počty kolonií při 36°C, zákal, mangan, vápník a železo.
Analysis of potable water quality in the south Bohemia areas
Keywords: kvalita vody; Escherichia coli; koliformní bakterie; počty kolonií při 22°C; počty kolonií při 36°C; water quality; Escherichia coli; coliform bacteria; number of colonies at 22°C; number of colonies at 36°C