Standardy kvality sociálních služeb a jejich zavádění v pobytovém zařízení domova pro seniory - Kučerová, Ludmila (Jihočeská univerzita, 2008)
Práce popisuje vznik standardů kvality pro oblast sociálních služeb a uvádí je do kontextu s aktivitami týkajícími se demografického vývoje a s komunitním plánováním. Podrobně rozebírá věcné požadavky standardů s ohledem na rezidenční zařízení pro seniory. Praktická část se věnuje implementaci těchto standardů v Domově pro seniory sv. Jiří v Plzni. Popisuje postup vytvoření potřebné řídící dokumentace, její strukturu i technické řešení. Dále dokumentuje postup změn procesů a dopady do chování zaměstnanců i nové požadavky na jejich znalosti a kompetence. Těžiště práce spočívá v popisu forem ověření, zda se podařilo standardy kvality do praxe prosadit a s jakým výsledkem. V závěru práce jsou shrnuty dosažené výsledky - tedy zda a jak zavedení standardů zvýšilo spokojenost klientů, jak ovlivnilo způsob práce zaměstnanců a také s jakými náklady bylo nasazení standardů spojené. Všechna tato zjištění shrnuje do zásad dobré praxe, které mohou využít i další zařízení sociálních služeb obdobného typu.
Quality Standards for Social Services and their Implementation in Residential Senior Care
Keywords: sociální služby; rezidenční zařízení pro seniory; kvalita sociálních služeb; standardy sociálních služeb; řízená dokumentace; ISO 9001; interní audit; inspekce kvality; Keywords: Social Services; Residential Senior Care; Quality Standards for Social Services; Governance Documentation; ISO 9001; Internal Audit; Quality Inspection