Analýza zpracování RTG obrazu - Dostálová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2008)
Analýza zpracování RTG obrazu V rentgenovém zobrazování od začátku klinického využití bylo jako záznamové médium používán film, posléze systém film - folie. V současné době jsou i v České republice filmové systémy plošně nahrazovány digitálním záznamem. Výrobci rentgenové techniky prosazují bezfilmovou technologii. Na rozdíl od jiných odvětví se rentgenový zobrazovací systém za posledních více než 100 let v základním principu příliš nezměnil. Digitální záznam lze snímat přímo s použitím velkoplošných detektorů nebo nepřímo za pomoci záznamových folií. Nedílnou součástí je i archivační systém. K výhodám digitalizace rentgenového zobrazování patří vytvoření kvalitního obrazu v prakticky reálném čase, jeho okamžitá kontrola, možnost následné úpravy, možnost digitální archivace a přenosu dat pomocí počítačových sítí, nižší provozní náklady, pokud je archivace pouze digitální, návaznost. Mezi nevýhody patří pořizovací náklady, vyšší náklady na provoz, pokud se digitální archivace provádí jak na server tak i na filmy. Přímá digitalizace rentgenového obrazu je založena na záznamu obrazu pomocí snímacích detektorů. K detekci se používají polovodičové systémy (flat panel detectors), které převádějí obraz vzniklý expozicí rentgenovým zářením přímo na obrazový záznam. Nepřímá digitalizace rentgenového obrazu je založena na záznamu obrazu na paměťové folie, které jsou uloženy ve speciálních kazetách, tvarem i velikostí podobných kazetám pro filmový materiál. Kazeta je po expozici přečtena v digitizéru, vytvoří se obdobný digitální záznam. Obrazová dokumentace je zhotovována i archivována v dnešní době již prakticky pouze ve formátu DICOM, který umožňuje plnou kompatibilitu v celosvětovém měřítku. Folie je opakovaně použitelná, zaznamenaný obraz se smaže intenzivním osvětlením.
Analysis of X-ray images processing
Keywords: přímá digitalizace; nepřímá digitalizace; náklady; výnosy; čistá současná hodnota investice; direct digitizing; indirect digitizing; costs; revenues; net present value of investment