Tramping a skauting na Vltavotýnsku jako kulturněhistorický fenomén - Hladeček, Jiří (Jihočeská univerzita, 2009)
Tato práce pojednává o místním významu dvou hnutí, skautingu a trampingu, a zasazuje je do celosvětového i národního, českého, kontextu. Český Junák byl jedním z prvních hnutí, které se přidaly k celosvětovému skautingu. Velkou měrou se na rozvoji nejen českého, ale zároveň i světového skautingu podílel jeho zakladatel A. B. Svojsík. Český Junák jako součást světového skautingu si přesto zachovával svou osobitost a jedinečnost zejména tím, že se velkou měrou inspiroval dalším hnutím, americkým woodcraftem, které založil E. T. Seton Vedle Junáka je dalším osobitým projevem české kultury 20. století rovněž i tramping. Jedná se o jedinečné hnutí v celosvětovém kontextu, které se inspirovalo úzkým vztahem k přírodě v duchu setonovského individualismu a liberalismu a v pozdějších letech se prosazovalo v kulturní sféře, zejména hudební. Obě tato hnutí měla (a mají) velkou tradici také v okolí města Týna nad Vltavou. Zdejší trampské a skautské hnutí pak nejvíce ovlivnila řeka Vltava.
Tramping and scouting on Vltavotýnsko as a cultural-historical phenomenon
Keywords: tramping; skauting; Vltavotýnsko; 20. století; tramping; scouting; 20th century; Vltavotýnsko