Porovnání různých způsobů přípravy mléčné žlázy skotu k dojení - Hajná, Lenka (Jihočeská univerzita, 2009)
Cílem diplomové práce bylo porovnat různé způsoby přípravy mléčné žlázy před vlastním dojením s ohledem na kvalitu mléka, délku trvání jednotlivých způsobů přípravy vemene a ekonomickou náročnost. Ve vybraném zemědělském podniku s chovem dojených krav českého strakatého plemene byly v dojírně postupně uplatňovány různé způsoby přípravy vemene k dojení - mokrá, pěnová a suchá toaleta. Jednotlivé způsoby byly aplikovány po dobu tří měsíců. Sledování probíhalo v období od dubna roku 2007 do prosince roku 2007.
Comparison of different ways of cattle lacteal gland preparation before milking
Keywords: skot; mléčná žláza; dojení; kvalita mléka; cattle; lacteal gland; milking; milk quality