Analýza logistického řetězce knih a časopisů a organizace prodeje - Machartová, Martina (Jihočeská univerzita, 2008)
Dodavatelský řetězec je síť firem, které se podílejí na dodávce výrobků a služeb, a to od získání surovin až po uspokojení konečného zákazníka. Jedná se tedy o celý systém složený z výrobců či zpracovatelů, distributorů, prodejců (velkoobchodníků i maloobchodníků) a zákazníků. Hlavním cílem této diplomové práce bylo zjištění obecných vztahů a odlišností v logistických řetězcích pro knihy a časopisy. Nejprve byl analyzován dodavatelský a distribuční řetězec knih od autora až po konečného zákazníka. V tomto dodavatelském řetězci se nenalézají žádné přebytečné články ani distribuční kanály. V další části diplomové práce byl analyzován dodavatelský a distribuční řetězec periodického tisku od autora až po konečného zákazníka. Ani v tomto řetězci se nenalézají žádné přebytečné články, dokonce by se dalo říci, že v distribuci tisku k prodejcům je tento řetězec propracovanější a jednodušší. Oba tyto řetězce fungují na velice podobném principu. Již od samého začátku až téměř do samého konce využívají stejné články řetězce. Prvním a podstatným rozdílem obou těchto řetězců je charakteristika zboží, od které se odvíjí veškeré činností spojené s distribucí a prodejem. Dalším významným rozdílem je ''životnost'' časopisů a knih na prodejních pultech. Knihy jsou do knihkupectví dodávány opakovaně i několik měsíců po sobě, naopak jednotlivá čísla časopisů jsou závislá na jejich periodicitě. Tento rozdíl vede i k odlišnosti využívání jednotlivých skladů. Další náplní této diplomové práce byla analýza informačního, materiálového a finančního toku mezi jednotlivými články řetězce.
Analysis of books and magazines supply chain and the sale organisation
Keywords: Dodavatelský řetězec; distribuční řetězec; informační tok; materiálový tok; reverzní logistika; řízení zásob; knihy; časopisy; Supply chain; information; material and finance flow