Žena v metamorfózách (volná adaptace divadelní hry Zdeňka Podskalského pro dvě marionety) - Svobodová, Dominika (Jihočeská univerzita, 2016)
Teoreticko-praktická práce se zabývá výrobou dvou ženských marionet. Součástí práce je autorská divadelní hra Zdeňka Podskalského. Teoretická část seznamuje s historií loutek a představuje jejich různé druhy. Zaměřuje se také na proměnu ženského těla prostřednictvím změny oděvu. Inspiruje se módními trendy různých historických dob. Praktická část se zabývá tvorbou dvou keramických marionet následně převlékaných do vybraných oděvů. Práce je doplněná ostatními materiály, postupem realizace, skicami a fotodokumentací.
Woman in metamorphosis ( a loose adaptation of a play for two marionettes by Zdenek Podskalsky)
Keywords: loutka; marioneta; žena; loutkové divadlo; oděv; puppet; marionette; woman; puppet theater; clothing