Sociální práce s agresorem domácího násilí - Pánková, Jana (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na sociální práci s agresorem domácího násilí. V teoretické části jsou vymezeny základní pojmy domácího násilí. Dále teoretická část popisuje aktéry domácího násilí, definici pachatelů domácího násilí a sociální práci s agresorem domácího násilí. Praktická část bakalářské práce obsahuje zpracování a vyhodnocení výsledků, které byly získány během výzkumného šetření. Hlavním cílem bakalářské práce bylo zjistit jaké metody sociální práce se využívají při práci s agresory domácího násilí. Pro naplnění cíle byla využita kvalitativní výzkumná strategie. Pro získávání dat do výzkumu byla využita metoda dotazování a techniky polostrukturovaného rozhovoru. Hlavní výzkumní otázka zní: Jaké metody sociální práce se využívají v práci s agresorem domácího násilí? Komunikační partneři do vzorku byli vybíráni prostřednictvím záměrného výběru. Pro vyhodnoceni kvalitativních dat byla využita metoda otevřeného kódování. Z provedeného výzkumu vyplívá, že se využívají pouze některé metody sociální práce a další metody sociální práce zůstávají v pozadí buďto z důvodu špatně nastaveného sociálního systému v České republice nebo z důvodu nefunkčnosti metody vzhledem k charakteristice klientely. Vzhledem k charakteristice klientely je zde velmi náročná realizace sociální práce s komunitou, konkrétně svépomocné skupiny. Nejčastěji se využívají následující metody sociální práce: práce s jednotlivcem a práce se skupinou. Pro využití některých metod sociální práce je potřeba změna v sociální systému České republiky. Dále z výzkumu vyplívá, že v České republice pomoc agresorům domácího násilí je nedostatečná. Bakalářská práce může přispět jako podklad pro zkvalitnění a rozšíření sociální práce s agresory domácího násilí. Bakalářská práce také může sloužit jako informační materiál pro veřejnost.
Social Work with the Aggressor of Domestic Violence
Keywords: Sociální práce; metody sociální práce; domácí násilí; agresor domácího násilí; intimní vztahy; násilné chování; terapeutické způsoby pomoci; Social work; social work methods; domestic violence; aggressor of domestic violence; intimate relationships; violent behaviour; therapeutic ways of helping