Veřejnoprávní odpovědnost členů orgánů obcí v rozhodovacích procesech veřejné správy - Hrubešová, Patricie (Jihočeská univerzita, 2023)
Práce se zaměřuje na problematiku veřejnoprávní odpovědnosti osob v souvislosti s jejich členstvím a rozhodováním ve volených orgánech územních samosprávných celků. Práce předkládá teoretická východiska související s problematikou veřejnoprávní odpovědnosti jednotlivých členů orgánů obcí, přičemž tyto teoretické poznatky jsou dále aplikovány v praktické části, která obsahuje charakteristiku dostupných statistik trestných činů spáchaných osobami v tomto postavení. Celkové údaje jsou následně doplněny o data získaná v padesáti obcích Jihočeského kraje, kdy na jejich základě je dovozován současný stav a vývojové tendence v této oblasti, a to včetně demonstrace možných negativních finančních dopadů do rozpočtů obcí. Výsledné závěry jsou kriticky zhodnoceny s návrhy příkladů adekvátních reakcí na současnou situaci a její zlepšení do budoucna.
Public liability of members of municipal bodies in public administration decision-making process
Keywords: obec; členové orgánů; zastupitelstvo; trestní odpovědnost; trestný čin; správní odpovědnost; přestupek; újma; municipality; members of the bodies; representatives; criminal liability; crime; administrative liability; offence; damage