Využití metod Interferon- gamma release assay(IGRA)v laboratorní diagnostice tuberkulózy - Bednářová, Marcela (Jihočeská univerzita, 2014)
Metody Interferon-gamma release assay (IGRA) se staly již běžnou součástí rutinní diagnostiky tuberkulózy. Jedná se o diagnostiku nepřímou, tedy průkaz reakce buněčné imunity na přítomnost tuberkulózních antigenů v organismu člověka. Jejich princip je detekce interferonu gama produkovaného T lymfocyty senzibilizovanými tuberkulózními antigeny. V současné době jsou k dispozici dva testy (QuantiFERON-TB Gold In-Tube a T-SPOT.TB). V této bakalářské práci byl popsán princip IGRA metod, jejich využití v praxi, jejich místo v komplexní diagnostice tuberkulózy. V praktické části byl vyhodnocen soubor 1554 vzorků krve, které byly v období od 1. června 2011 do 30. června 2013 vyšetřeny metodou QuantiFERON-TB Gold In- Tube v Laboratoři pro diagnostiku mykobakterií Fakultní nemocnice v Plzni. Byl zde sledován podíl jednotlivých typů zdravotnických zařízení indikujících toto vyšetření,dále pak podíl pozitivních, negativních a neurčených výsledků u vybraných indikačních skupin pacientů (vyšetření před aplikací biologické léčby, u pacientů s primárním tumorem plic, u osob z rizikových skupin a u osob v kontaktu s aktivní formou nemoci). Byly posouzeny i výsledky u osob s aktivní tuberkulózou kultivačně ověřenou. Výsledky této práce prokázaly, že IGRA metody jsou velkým přínosem v diagnostice tuberkulózy, a to zejména latentní, ale za jistých podmínek i aktivní. Zároveň je nutné upozornit, že diagnostika tuberkulózy musí být vždy komplexní. Tato metoda nesmí sloužit k diagnostice jako metoda jediná.
Laboratory diagnosis of tuberculosis based on Interferon-Gamma Release Assay (IGRA)
Keywords: tuberkulóza; diagnostika; interferon; quantiferon; tuberculosis; diagnostics; interferon; quantiferon