Typové činnosti složek integrovaného záchranného systému při společném zásahu z pohledu zdravotnického záchranáře - Pytel, Filip (Jihočeská univerzita, 2017)
Bakalářská práce s názvem "Typové činnosti složek integrovaného záchranného systému při společném zásahu z pohledu zdravotnického záchranáře" je zaměřena na systém spolupráce základních složek integrovaného záchranného systému, především pak na činnosti zdravotnických záchranářů a poskytovatelů zdravotnické záchranné služby. Spolupráce těchto složek na místech mimořádné události nebo náhlého postižení zdraví osob není výjimkou. Pro efektivní zvládnutí takových situací je potřeba, aby všichni členové zasahujících složek zvládali postupy dané souborem dokumentů nazvaným "Katalog typových činností složek integrovaného záchranného systému při společném zásahu", a díky tomu tak bylo provádění záchranných a likvidační prací co nejefektivnější. Teoretická část této práce shrnuje informace o základních složkách integrovaného záchranného systému, které vycházejí ze zákona č. 239/2000 Sb. o integrovaném záchranném systému, a popisuje úlohy zdravotnické záchranné služby během jednotlivých typových činností, vyplývajících právě z "Katalogu typových činností složek integrovaného záchranného systému při společném zásahu". V praktické části jsou vyhodnoceny rozhovory se zdravotnickými záchranáři, zaměstnanci Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje, zaměřené na jejich povědomí ohledně typových činností integrovaného záchranného systému. Z výsledků výzkumu plyne, že hloubka informací týkajících se typových činností se u každého jednotlivce liší v závislosti na jejich individuálním přístupu k dané problematice. Nelze tudíž jednoznačně říci, zda mají zdravotničtí záchranáři dostatečné či nedostatečné povědomí o typových činnostech při společném zásahu složek integrovaného záchranného systému.
The model activities of the Integrated Rescue System during a joint intervention from the perspective of paramedic
Keywords: Integrovaný záchranný systém; Typová činnost; Mimořádná událost; Zdravotnický záchranář; Integrated rescue system; Model activities; Extraordinary event; Paramedic