Optimalizace personálního zajištění služby a technického vybavení hasičského záchranného sboru podniku Jihočeské letiště České Budějovice a.s. - Krejčová, Alena (Jihočeská univerzita, 2013)
Současně s vývojem nových letadel a stále větším počtem přepravovaných osob, musí zákonitě docházet ke zdokonalování vybavení letišť a vybavení letištních hasičských záchranných sborů tak, aby byla zajištěna co možná největší bezpečnost jak cestujících, tak všech zaměstnanců letiště. Předkládaná diplomová práce se zabývá vybavením hasičského záchranného sboru podniku Jihočeské letiště České Budějovice a.s. a personálním zajištěním služby na tomto letišti. Jejími cíli je za prvé zhodnocení stávající úrovně tohoto vybavení a za druhé navržení optimalizace tohoto vybavení. Letiště v Plané u Českých Budějovic patří mezi letiště, která disponují vlastním hasičským záchranným sborem. Kromě Českých Budějovic jsou hasičské jednotky umístěny na letištích v Brně, Karlových Varech, Ostravě, Pardubicích a Praze Ruzyni. Teoretická část práce se zabývá letišti obecně, jejich technickým vybavením, uvádí seznam veřejných mezinárodních letišť a veřejných vnitrostátních/neveřejných mezinárodních letišť v ČR. Pozornost je věnována i historii letištních hasičských jednotek. Důležitou oblastí teoretické části práce je rozbor Leteckého předpisu L14. Teoretická část práce dále obsahuje popis jednotlivých vybraných letišť v České republice, především popisuje jejich historii a současnou charakteristiku, zmíněny jsou i letecké nehody českých a zahraničních strojů na území ČR od roku 2008 do roku 2012. Pro diplomovou práci byla stanovena hypotéza: "Pro kategorii letiště 4C je současné vybavení hasičského záchranného sboru a personální zabezpečení služby na dostačující úrovni". Pro potvrzení nebo vyvrácení této hypotézy bylo v praktické části práce vybavení českobudějovického letiště podrobeno srovnání s vybavením ostatních vybraných letišť v České republice a posouzeno na základě studia předpisů, především Leteckého předpisu L14. Podrobné informace o vybavení těchto letišť jsou samostatnou kapitolou praktické části práce a v diskuzi je dostatečnost tohoto vybavení zhodnocena i na základě srovnání s leteckými předpisy. Protože o vybavení jednotky hasičského záchranného sboru Letiště Pardubice se nepodařilo získat potřebné informace a Letiště Václava Havla v Praze je s ostatními letišti co do vybavenosti, velikosti, počtu odbavených letadel apod. nesrovnatelné, byla pro závěrečné srovnání a posouzení úrovně technického a personálního zabezpečení Letiště České Budějovice vybrána letiště v Brně, Karlových Varech a Ostravě. Přestože hypotéza, "Pro kategorii letiště 4C je současné vybavení hasičského záchranného sboru a personální zabezpečení služby na dostačující úrovni" byla potvrzena, byla na základě výsledků této práce navržena optimalizace vybavení jednotky HZS Letiště České Budějovice tak, aby byla zajištěna dostatečná připravenost letiště na mimořádné události přímo na letišti nebo v jeho okolí, přičemž hlavní důraz je kladen především na záchranu lidských životů. Optimalizace byla provedena pomocí metod operační analýzy, přitom bylo přihlíženo k současnému vybavení letiště v Českých Budějovicích. Při výběru nových vozidel k zakoupení nebyla jediným kritériem pro výběr cena vozidla, ale i jeho vybavení. Výstupem optimalizace je doporučení pro zakoupení moderního vozidla s kompletní výbavou, a to s možností výběru ze tří vozidel umístěných na prvních třech místech provedené analýzy. Jedná se o vozidla Panther HRET 6x6 KHA62, Panther 6x6 CA5 ECE a Mercedes - Benz Actross 3360 A42 6x6. V závěru práce je konstatováno potvrzení výše uvedené hypotézy a jsou vyjmenována konkrétní vozidla doporučená jihočeskému letišti a jeho hasičům k zakoupení.
Optimization of staffing services and technical equipment of the fire rescue Corps of the undertaking of the South Bohemian airport a.s. České Budějovice
Keywords: letiště; jednotka hasičského záchranného sboru podniku; vybavení letiště; letecké předpisy; airport; the company fire brigade unit; airport equipment; aviation regulations