Technické vlastnosti materiálů na 3D tisk - Mikuda, Martin (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato bakalářská práce pojednává o porovnání mechanických vlastností 3D tiskových materiálů PLA, vyráběných na území České republiky. Pro porovnání byly zvolené materiály výrobců Prusa, Filament PM a Aurapol. Porovnání materiálů probíhalo pomocí měření ovality a standardizovaných mechanických zkoušek. Během měření bylo zjištěno, že nejpřesnější filament dodává výrobce Prusa. U tohoto výrobce byla na naměřena ovalita 0,21 +- 0,02 %. Z výsledků tahové zkoušky byl určen materiál s nejvyššími hodnotami pevnosti v tahu. Je to materiál Filament PM, který dosahoval hodnot 48,6 +- 0,8 MPa pro tisk pomocí perimetrů a 33 +- 2 MPa pro tisk pomocí dvou perimetrů a 100% výplně. U zkoušky rázové houževnatosti bylo zjištěno, že podle zvolení orientace tiskové vrstvy můžeme dosáhnout dvojnásobné rázové houževnatosti. Z výsledků zkoušek bylo určeno, že pro tisk, kde je vyžadována u výrobku mechanická odolnost, je nejvhodnější zvolit materiál od výrobce Filament PM. Pro ostatní tisky je možné zvolit nejlevnější materiál od firmy Aurapol. Rozdíl mechanických vlastností není u nejdražšího materiálu Prusa a nejlevnějšího materiálu Aurapol nijak výrazný. U některých vlastností dosahoval materiál Aurapol lepších výsledků než Prusa.
Technical properties of materials for 3D printing
Keywords: 3D tisk; materiál PLA; tahová zkouška; ovalita materiálu; rázová houževnatost; 3D print; material PLA; tensile testing; material roundness; impact resistance