Motiv smrti v klíčových literárních diskursech českého 19. století - Kalinová, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2012)
Předložená bakalářská práce je zaměřena na podobu a funkci motivu smrti v reprezentativních textech hlavních literárních diskursů české literatury 19. století. Romantismus je zastoupen Marinkou Karla Hynka Máchy, biedermeier Babičkou Boženy Němcové. Zástupcem realistické literatury je Kalibův zločin Karla Václava Raise a naturalismus reprezentuje Kuře melancholik Josefa Karla Šlejhara. Úvodní literatura je věnována proměnám motivu smrti v dějinách literatury a lidstva vůbec. Další kapitoly interpretují jednotlivá díla, která jsou mezi sebou porovnávána v poslední kapitole práce. V závěru jsou shrnuty nejdůležitější poznatky, k nimž se během práce dospělo.
Representations of Death in the Nineteenth-Century Literature across Main Discourses
Keywords: motiv; smrt; Marinka; Babička; Kalibův zločin; Kuře melancholik; motive; death; Marinka; Babička; Kalibův zločin; Kuře melancholik